Brudklänningen

En av de viktigaste besluten en blivande brud gör är att välja sin brudklänning. Det är ett projekt som kan ta flera månader och det finns hundratusentals alternativ. 

Den första personen, som vi vet av, som bar vitt på sitt bröllop var den italienska aristokraten Maria av Medici. Hon började en ny trend som etablerades som tradition 1840 när drottningen Victoria gifte sig i vitt.

I de lägre stånden var det vanligare att gifta sig i sina bästa kläder: det betydde att en bröllopsklänning ofta var väldigt mönstrad och färgglad. På 1800-talet var det också vanligt att man gifta sig i folkdräkt, vilket i mångt och mycket var den bästa klädseln man hade. Under 1800-talets andra hälft blev dock svart den populäraste färgen och klänningen skulle helst vara av siden. Vitt kom ner till de lägre stånden runt 1880 och efter första världskriget blev det standard.

Det är inget fel att gifta sig i en klänning i en annan färg eller annat utformande. Allt fler vill ha så personliga bröllop som möjligt och väljer att köpa en klänning som man gillar och är i ens egen stil, inte nödvändigtvis i siden och vit.

Kostnadsmässigt är det heller inget krav på att klänningen måste vara av de dyraste slaget. Man kan hitta billiga klänningar online som är otroligt vackra.  Tänk på att klänningen ska bara bäras under några timmar så det behöver inte vara en Vera Wang för tiotusentals kronor. Vill man inte köpa går det också att hyra klänningen, men det kanske inte alltid är ett alternativ. Många gillar att kunna plocka fram sin klänning och titta på den, eller använda tyget för att skapa något som kan ligga framme som en påminnelse om den underbara dagen.

Hitta en klänning som passar dig, ditt bröllop och din stil! Det finns en klänning där ute med ditt namn på.