Att tänka på som gäst på ett bröllop

bröllopNär man går på bröllop finns det en del saker som är värda att tänka på för att känna sig bekväm och för att inte oavsiktligt begå ”regelbrott” som skapar förvirring eller som till och med upprör.

Till att börja med är det viktigaste att ha rätt attityd: Det här är bruden och brudgummens dag och bröllopet är till för att fira deras äktenskap. Som gäst bör man därför aldrig ha inställningen att bröllopet ska vara efter ens egen tycke och smak. Man är inte främst där för sin egen skull utan för brudparet. Det finns givetvis även en hel del praktiska och konkreta råd att följa. Till att börja med bör man givetvis svara före o.s.a-datumet för att göra planeringen lättare.

Vad gäller klädkod som är ett vanligt frågetecken för bröllopsbesökare är det värt att känna till att man skiljer på förmiddagsbröllop (före kl. 15) och eftermiddagsbröllop (efter kl. 15). Vid det förstnämnda bär kvinnorna kort klänning eller dräkt (men ej urringat) och gärna hatt. Män bär mörk kostym eller jackett. Vid det sistnämnda har damerna lång elegant aftonklänning och de manliga gästerna har högtidsdräkt. Dock används även ofta specifika klädkoder som inte följer den formella etiketten. I så fall anges de på inbjudan och är då det som gästen ska rätta sig efter: att ”överklä sig” är också ett etikettsbrott. Sedan gäller sunt förnuft i form av att alltid vara i god tid och att tacka brudparet i form av ett tackkort som skrivs för hand – inom tio dagar enligt god etikett.